Kema

Gefeliciteerd!

Jij hebt heel verstandig gekozen voor SSRA en staat nu voor een tweede belangrijke keuze: Bij welk dispuut ga ik? Geen zorgen, lieve Kema, je hebt een goed begin gemaakt. Maar zoals Willie Wartaal altijd zegt: 'Een goed begin is het halve werk maar een goed begin is maar de helft...'. En dus zaak om ook een verstandige dispuutkeuze maken. 

Jij bent waarschijnlijk niet naar de site van Barisart gesurft voor levenslessen van Willie maar omdat jij wilt weten wie wij zijn. Komt 'ie dan. Wij zijn Barisart, een gemengd dispuut met op dit moment 36 actieve leden. Elke donderdagavond borrelen wij op SSRA maar hier blijft het bij lange na niet bij. Zo gaan wij op wintersport, zomervakantie, stedentrips en struinen wij het hele jaar door behoorlijk wat festivals en feestjes af. Kortom, wij doen wat alle disputen ook zeggen te doen. Een belangrijkere vraag is dus wat ons onderscheidt van de rest van de disputen die aan jouw ranzige, gele Kemashirtje lopen te trekken. Wat ons onderscheidt van de andere disputen is dat wij de traditionele aspecten van het verenigingsleven mixen met een toegankelijker karakter (en Jäger). Dit maakt dat je bij ons écht kan ervaren hoe het is om bij een studentenvereniging lid te zijn zonder dat je wordt geïsoleerd van je andere vrienden en ouders. Ook zijn wij veel knapper, charmanter, grappiger (etc.) dan de andere disputen maar dat terzijde. 

Kortom, Barisart garandeert jou een onvergetelijke studententijd, prachtige herinneringen en vriendschappen voor het leven. Geloof je ons niet op ons woord? Prima, spreek ons dan vooral de komende tijd aan en ervaar dat wij geen woord gelogen hebben. Je kan ons vinden in de bar, gang, rokersruimte, zaal en elk ander hoekje dat SSRA rijk is want Barisart is overal!

 


Pierrot & De Vloek van Barisart

Eindelijk! Barisart is verlost van de banvloek die ons al 15 jaar op onze geest drukt! In tegenstelling van wat algemeen als bekend wordt geclaimd, houden wij niet van onze Heermeester Pierrot maar sidderden van zijn aanwezigheid en zijn makken. Toch is dit een mythe die wij maar al te graag in stand willen houden en zijn daarom zelfs bereid shirts met vuil-paars en vadsig roze te dragen. Laten we terug gaan in de tijd. 

In de beginnen geschiedde het dat Adam zich vertierde met zijn levenspartner Pierrot. God verveelde zich suf (wat op zich logisch was want hij was al klaar met de aarde) en vond het weer eens tijd voor wat rotzooi te trappen. Hij creëerde een vrouw en al snel was Adam verkocht. Hij liet het zooien voor wat het was en profileerde zich bij zijn nieuwe speeltje. Pierrot bleef alleen en rancuneus achter, niet begrijpend wat Adam in al die extra uitstulpingen zag. Met behulp van de destijds altijd sympathieke rode duivels brouwde hij een geel drankje met bubbels en noemde het Pier. Hij was vol diabolische trots en beweerde na een eerste te veelheid; ‘Pier-is-art’. De bron waaruit hij zijn water haalde was helder maar onzuiver, en resulteerde in een overactieve dikke tong. Later zou deze bron Giftig verklaard worden, maar niet voordat vele Bronaholics dagelijks verlangde naar haar vloeibare verleiding. Al snel kregen Adam en Eva ruzie en Adam ging terug naar Pierrot voor een luisterend oor en meer. Bij de eerste rendez-vous schonk Pierrot brallend zijn brouwsel Pier in grote hoeveelheden aan zijn maat die hij zo gemist had. Adam vond Pier stiekem niet te zuipen maar zei naar de goedgebouwde Pierrot lonkend ‘lekker hoor’. Toch begon hij de smaak op zijn tong en de waas in zijn hoofd steeds beter te waarderen en zooide met Pierrot als vanouds. Adam raakte in de problemen en kon door al dat gepier bepaalde letters niet goed uitspreken (uitspraak P werd B), laat staan helder denken. Op een barre zomernacht vertrok hij geniepig uit het mooie Belgische paradijs, weg van Pierrot en zijn veeleisende feestlust, en vergat de mooie Eva. 

Hij vertrok en maakte een lange tocht naar het noorden om de bitterzoete verleiding van de bron te ontvluchtten, maar tevergeefs. Jaren later vond Pierrot zijn partner terug in een duister muf pand, waar hij met zijn vrienden zoveel mogelijk feest maakte van wat anders een licht aangeschoten borrel zou worden. Pierrot bezocht de mooie Eva en smeedde een plan om Adam uit zijn eigen rijk te verbannen. De sluwe Pierrot en de wraakzuchtige Eva integreerden als kennismaker en etaleerden hun bruisende karakters en veile schoonheid om Adam’s vriend(inn)en voor Pierrot te lobbyen. Pierrot distribueerde gratis Pier uit de Bron van Belgie, en overtuigde de inheemsen dat het echt Heineken was. Pierrot greep met zijn nieuw ontdekte troeven de macht en domineerde door de toevoer van Pier (later Bier geheten) het pand, dat hij Pie noemde. Door zijn dikker wordende tong zou dit later Py worden. Maar Pierrot zelf miste zijn Adam in zijn leven, en dwong zijn vooral hetero kameraden als compensatie voor Eva’s pijnlijke aanwezigheid de roze kleur te dragen. Eva dwong haar vriendinnen dezelfde klederdracht om afhankelijkheid te claimen van de mannen die haar beminden.

Maar ook Eva’s tong werd logger en wilde haar eigen vinger in de linguïstieke pap. Ze kwam met een beleidsplan om de klinkers van het begrip Bier (voorheen Pier) te vervangen door de A van Eva. Pierrot ging nog verder en teisterde zijn vrienden met ongebruikelijk knusheid en openheid, en vroeg de oude Bar (voorheen Bier) gewoontes te laten varen. Adam zakte eenzaam verder weg in zijn Bronlustige drankzucht en werd een dwaze schim, een geest dolend in de Pykerkers. Hij werd af en toe nagewezen en uitgescholden voor Py-mel, maar de meeste lieten hem in zijn gemurmel over het Baradijs. Om de nu verbannen Adam ook nog te vergeten spraken Eva en Pierrot met de slogan ‘Bar ascese, Art genese’ een Vloek uit over Bar. Eenieder die Bar zou drinken zou verbannen worden tot de Pykerkers in plaats van dat zij hun tijd door konden brengen met de spitse tongen van de Barisanten. Deze vloek zou duren tot er nieuwe leiders aan zouden treden die door hun kameraden vol lof HIP (ofwel Homo’s/Helden In Pak) werden genoemd, naar het Hop dat Pierrot’s geliefde tot dwaze geest maakte. Pas vanaf dat moment mocht de drank des verleiding weer vloeien zonder dat de vloek hen verdwaasden. Pas dan zou Pierrot waarlijk verlost zijn van het leed dat hem al zo lang achtervolgde.

 

VOOR HELDEN, STERREN, GODEN,

BARISART